Logo Schooltool
 

Colofon

De wortels van Schooltool liggen in het pittoreske Sneek, alwaar ik omtrent september 1999 in 4 VWO terecht kwam op het RSG Magister Alvinus. Als proefkonijn van de Tweede fase en diehard Bèta scholier was het uiterst vervelend om Duits, Frans, Engels en Nederlands te moeten leren. Daartoe heb ik samen met Willem de W. en Remco B. besloten om handtekeningen in te zamelen tegen de twee vreemde talen op het VWO via de website www.duitsoffransweg.nl.

Logo www.duitsoffansweg.nl

Na een half jaar hadden we driehonderd digitale handtekeningen tegen Duits en Frans op het VWO verzameld, een mager resultaat. Als hobby project had ik het programma Huiswerk GIGA Search geprogrammeerd en op de website geplaatst. De applicatie was in staat om binnen tien seconden op zeven verschillende websites naar huiswerk te zoeken. De paar duizend downloads binnen enkele maanden gaven aan dat het programma erg gewaardeerd werd door de Nederlandse Tweede fase scholieren.
In 2001 heb ik besloten om de website www.schooltool.nl te kopen, en zodoende werd Huiswerk GIGA Search omgedoopt tot Schooltool. Binnen twee weken was het 2.500 keer van de website gehaald, en mocht ik genieten van interviews door BNN radio en de Volkskrant.

Logo Schooltool (oud)

In 2003 verhuisde ik naar Enschede, waar ik bij de Universiteit Twente prima faciliteiten aantrof voor het opzetten van een eigen server. Met behulp van deze server was het mogelijk om een indrukwekkende Huiswerk database online te zetten, zodat de gebruikers geen programma meer hoefden te installeren. Het was januari 2005 toen de eerste bezoekers hun uittreksels zochten in de database met 66.258 documenten.

Schooltool kantoor

Nadien heeft de ontwikkeling van Schooltool niet stil gestaan. Het formaat van de database is gegroeid naar 82.622 documenten en het is mogelijk om door de verzameling met boekverslagen en huiswerk te bladeren. Zie voor meer informatie www.edwinvanderpol.com